Bütün işler kendine has olmalıdır evet. Şunu da unutmayalım her iş eşsiz bir özgünlükte olamaz. Eğer tasarım fikrine böyle girerseniz eliniz ve beyniniz kasılabilir.
İnternet (web) iletişim protokolleri Web 2.0 nin iç sistemi için anahtar görev taşırlar. Büyük protokller REST ve SOAP u da içinde bulundurur.
* REST (Representational State Transfer) sunucudaki dosyaların HTTP kullanarak GET, POST, PUT ve DELETE komutlarını gerçekleştirmesini sağlar. * SOAP ise XML mesajlarının POST komutunu kullanabilmesini ve sunuculardan gelen taleplerin kompleks ama tanımlanmış bir şekilde sunucuyu takip etmesini sağlar.
Her iki koşulda da API servise ulaşımı tanımlar. Çoğu zaman suncular kendilerine ait API ler kullanırlar, ama standard internet (web) hizmeti sağlayan APIler (misal olarak bloglar) de kullanılmaktadır. İnternet (web) hizmetleriyle de iletişim genelde herhangi bir XML formatında gerçekleşmektedir.
Tarayıcı istemcinin isteğini sunucuya iletir. İsim sunucularının, domain isimlerinin, adres isimlerinin ve fiziksel konumların tutulduğu diğer araçlarla iletir. Tarayıcı www.cio.com için istekleri karşılayan makineye doğru iletir.
Web tarayıcılarının ve sunucularının kendi aralarında iletişim için kullandıkları protokole HTTP (Hypertext Transafer Protocol) adı verilir. Bunun için Web Sunuculara genellikle HTTP Sunucu veya HTTP Deaemons (HTTPD) denir.
Pek çok marka sahibi bu yanlış stratejiyi izler. Mevcut markalarını Internet (web)’e taşır ve mucizenin gerçekleşmesini beklerler. İşte bu nedenle Levi.com, Ford.com, Barbie.com, GM.com, Dockers.com, Daimlerchrysler.com gibi siteler oluşmuştur. Internet (web) dışındaki marka aşinalığı, Internet (web)’e bir ilgi gösterilmesini teşvik eder mi? Size istediğiniz cevabı verebilmek isterdim ama ne yazık ki bu sorunun cevabı “Hayır”. Dikkat ederseniz Internet (web) dışı ortamdaki en popüler markaların Internet (web)’te neredeyse hiçbir anlamı yoktur. Kaynak Mahem
Web Tasarımı Ankara | Fil Bilişim© | 2008. Tüm hakları saklıdır.