Web 2.0 nin fazladan özellikleri kullanıcılara sunucuların veritabanındaki dosyalar üzerinde çalışmasına izin vermiştir. Bu bazen HTML sayfasında da olabilir, Javascript ile de olabilir, Java ya da Flash ile de olabilir. Bu metodlar sayesinde kullanıcılar sunucuların yükleme beklemeleri azalmıştır.
Peki iyi bir interaktif medya ne gibi özellikleri barındırmalıdır?
Görsel anlamda güzel bir sayfa yapmak aslında web dünyasında yeterli değildir. Ziyaretçiler sadelik ve zarifliği birlikte içeren, hızlı açılan, her ortamdan ulaşılabilen bir sayfada daha rahat edecek ve tekrar uğrayacaktır.
Grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olarak ele alınabilir ama kendi içerisinde ayrı bir dal olarak çok geniş bir alanı işgal etmektedir. Klasik anlamda kara kalemle başlayan tasarım alanından farklı olarak web tasarımcısının bilgisayar ve web dünyası hakkında geniş bir bilgi dağarcığına sahip olmasını da gerektirir. Bu yanı ile klasik sanat anlayışından ayrılarak teknolojik bir hızlı tüketim yardımcısı haline gelmektedir. Henüz standartlaşmamış olmakla birlikte kendi kurallarını içinde barındırır.
Internet (web)’in klasik ticari usüllerin yerine geçeceğine inanan hayalperestlerden de olabilirsiniz. Bu kadar gözünüzde büyütmeye gerek yok. Hiçbir yeni medya bunu başaramadı. Televizyon, Radyo’nun, Radyo dergilerin, dergilerde gazetelerin yerine geçemediği gibi Internet (web)’te klasik ticari usüllerin yerine geçmeyecek. Dolayısyla Internet (web)’i ne gözünüzde fazla büyütün ne de azımsayın. Bunlar yapacağınız en büyük hata olur. Onu sadece pazarlama faaliyetlerinizi gerçekleştirmenin bir yolu olarak düşünün. Markanızı bir gerçek dünya markası olduğu kadar bir Internet (web) markası haline de getirmeye çalıştığınız zaman onu parçalamış olursunuz. Herkes için herşey anlamına gelecek bir marka olmaz. Buna rağmen bir çok “Internet (web) Uzmanı” size bunu tavsiye eder. Çalıştığım şirkettekiler dahil :)) Kaynak Mahem
Web Tasarımı Ankara | Fil Bilişim© | 2008. Tüm hakları saklıdır.