Radyo, televizyon ve İnternet (web)'in bulunuşundan 50 milyon kullanıcıya ulaşmak için geçen süre incelendiğinde; radyo için 38 yıl, televizyon için 13 yıl iken, İnternet (web) için sadece 5 yıldır. İnternet (web) Türkiye'ye 1994 yılında gelmiştir ve geldikten sonra Türkiye'de kullanımı yaygınlaşmıştır.
Band genişliği, bir iletişim ortamının taşıyabileceği bilgi miktarını gösteren bir ölçüdür. Söz gelimi, ses iletimi için band genişliği, iletilebilen en yüksek ve en düşük frekanslar arasındaki farktır (Hertz). Bilgisayarlar arası haberleşme için de benzer şekilde, band genişliği, saniyede iletilen bit sayısı ile verilir. Internet (web)'teki bilgi iletim hızları çeşitlilik gösterir. Bilgisayarları ve değişik ağları birbirine bağlayan hatlar, kablo (çoğunlukla fiber optik), uydu ya da radyo link (yakın birimler için) bağlantılı olabilir. Internet (web)te hat hızı, saniyede iletilen bit sayısı ile (bps, bit/san) ölçülür. Söz gelimi, 64 kilobit/saniye hızındaki bir hat saniyede 64kbit=65556 bit iletebilir. Bu da, ideal şartlarda, yaklaşık 8 kilobyte/saniye hızına denk gelmektedir. Söz gelimi, böyle bir hat ile, tam kapasite kullanımında, 1 Megabyte'lık bir dosya yaklaşık 2 dakikada iletilecektir. Bir birimin, bağlantılarında kullanabileceği en fazla hıza Band Genişliği denir. 64kbit/saniye bant genişliği olan bir hattı aynı anda 10 birime kullandırırsak, buna göre hızımız, en fazla hızın ortalama %10'una kadar düşer.
Internet nedir, sahib kimdir? Ve çok haklılar: Kimdir bu Internet'in sahbi; Internet, telekomünikasyon şirketleri mi, servis sağlaycılar mı devlet mi? Aslında Internet'in sahibi yok. Hemen anlatlım: Internet, tüm dünyaya yaylmış, birbirleri ile bağlantılı, bir birleri ile 'konuşabilen' yüz binlerce bilgisayardan oluşur. Zaten Internet sözcüğü, İngilizce'de uluslararası ağ anlamına gelen international network sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşmuştur. Bu uluslararası ağın çekireğinde birbrine yüksek hızla bağlantılarla bağlı, sürekli çalışır haldeki bilgisayarlar (sunucular) vardır. Gerek telekomünikasyondan sorumlu devlet kurulşları, gerek özel şirketlr çeşitli ülkelerde bu bağlantıyı sağlayan ana omurgaları (backbone), yani ana iletişim hatlarını kurarlar. Bu omurgalardan Internet servis sağlayıcılara, şirketlere, üniversitelere ve daha önemlisi diğer ülkelerdeki omurgalara bağlantılar yapılmıştır. Bunların kendi aralarında da pek çok bağlantı vardır ve böylece çok bağlantılı bir ağ oluşmuştur. Kaynak www.bilisimterimleri.com
Eğer bitmiş bir işten esinlenip gaza geldiyseniz, dur şurdaki dianın font ile kullanımını burdan alayım, renkleri şurdan diye kolaj yapmanızı ise önermem. Hem bu mesleki formasyona uygun olmaz hem de yerin kulağı vardır unutmayın.
Fil Bilişim, profesyonel internet (web) sitesi - web tasarımı, e- ticaret uygulamaları, interaktif tanıtım ortamları, 3 boyutlu görselleştirme ve grafik tasarım hizmetleri sunan bir kuruluştur.
Web Tasarımı Ankara | Fil Bilişim© | 2008. Tüm hakları saklıdır.